Enskede Vinhotell

'Livet är för kort för att dricka dåligt vin'

Brunello di Montalcino - vin värt att vänta på!

Brunello di Montalcino är vin gjort med 100% Sangiovese (Sangiovese Grosso, aka Brunello) och med Italiens högsta DOCG-klassifiering.

Många som talar om Italienska viner talar om Amarone eller Chianti Classico och även om Barolo, Barbaresco mfl viner som varit lite dåligt kända här uppe i norden de senaste kanske 10 åren eller så börjat bli mer uppskattade (samtliga fantastiska viner!) så hamnar fortfarande tyvärr ofta Brunello di Montalcino i skymundan.

Detta är så oerhört fel eftersom Brunello-viner är fantastiska, går att lagra länge och särskilt här uppe i våra mörka höstar passar de perfekt. Vi tycker du ska fördjupa dig lite i Brunello och här kommer ett litet slag för Brunello di Montalcino!

 

Värt att vänta på!

Även om Brunello di Montalcino går att dricka unga (och Rosso di Montalcino) så är det helt klart värt att lagra dina Brunello di Montalcino-viner!

Vad är det då som gör vinet så speciellt?

Jo, till att börja med är druvan, som kallas Brunello lokalt, en lokal typ av Sangiovese-druvan som har något grövre skal och tack vare detta blir vinet väldigt kraftfull, det får mycket tanniner och hög syra - båda egenskaper som är värdefulla vid lagring av vin!

Fruktigheten är även den noterbar men det är just tanninerna och syran som verkligen bidrar till att göra vinerna till riktiga lång-lagrare! Lagra i decennier, det är helt klart värt att vänta på.

 

Som alltid när du lagrar under längre tidsperioder är det värdefullt att ha ett antal flaskor, det är roligt att prova hur vinet utvecklas med tiden, kanske prova en flaska varje eller vartannat eller var tredje år. En låda är nog minimum och när det är "färdiglagrat" och du bestämmer dig för att dricka det kommer du definitivt vilja ha ett antal flaskor. Spara vinet till en högtidsdag eller liknande, ska vi säga minst tre lådor?

 

Ung Brunello vs Lagrad

Det unga vinet har ofta smak-toner som körsbär, torkade tranbär, jordgubb, björnbär, viol, lakrits och höga tanniner.

Men bed bara några års lagring börjar smakerna mjukna och du kan ofta få fram toner som torkade fikon, anis, läder, hasselnöt och hela vinet börjar runda av och mjukna på ett helt fantastiskt sätt.

 

Det unga vinet är packat med frukt och smaker och kräver för många mat som kan ta vinet medan det lagrade vinet, och nu talar vi 10 år eller längre, börjar tappa smakerna av färsk frukt och börjar avslöja mörkare mer mogna smaker som gör sig utmärkt till allt, allra helst för sig själv. Hittils har vi inte träffat någon som inte tycker en lagrad Brunello är enastående.

Missa inte möjligheten att avnjuta en toskansk vildsvinsgryta med brunello i grytan, under tillagning, och till maten. Det är svårslaget.

 

Årgångar

Som med mycket annat i vinvärlden är det generella trender i vilka årgångar som lyckats bäst.

Många spår att 2015 var ett bra år så håll utkik efter viner från detta år!

2012 var ett bra år.

2010 var ett bra år men många anser att dessa viner inte bör lagras längre än 2025.

2007 var för många ett bra år.

2006 var för många ett år som inte var så lyckat och dessa viner går att avnjuta redan nu, troligtvis klarar de dock en hel del lagring men frågan är hur mycket bättre de kan bli. Enstaka producenter är såklart undantag.

2004 - mycket bra år. Hittar du dessa viner: slå till!

2001 bra år.

1997 - enligt de flesta ett av de bästa åren någonsin. Vi har avnjutit ett antal 97:or genom åren och de har alla varit enastående. Ingen vet hur länge du kan lagra ett riktigt bra vin men säkerligen 20 år. I Italien har vi hittat enstaka flaskor som går tillbaks till 30-talet, tänk att få vara med när dessa avnjuts!

 

Ska du ge bort vin och vinlagring som present så är Brunello di Montalcino ett klockrent val!

 

Relaterad läsning:

Bland våra vintips finner du flera Brunello di Montalcino.

Poggio Nero kommer tillbaks

Poggio Nero Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino Col d'Orcia

Toscansk höstgryta med Brunello & Chianti

  • Rött vin från Toskana, Italien.
  • Vingårdarna måste ligga i näromrodet kring staden Montalcino.
  • Vinet måste lagras på ekfat (ofta av slovensk ek), sk "botte" i minst 3 år.
  • Omkring 1400-talet tror man namnet Brunello uppstod.
  • 1897 upptäckte man att Brunello var en sorts Sangiovese.
  • Var oerhört populärt omkring slutet på andra världskriget.
  • 1980 fick Brunello di Montalcino sitt första DOCG.
  • Idag finns omkring 200st producenter.
  • Är idag ett av Italiens absoluta toppviner.

comunali Brunello Di Montalcino 1997