Enskede Vinhotell

'Livet är för kort för att dricka dåligt vin'

Vad är skillnaden på DOCG, DOC och IGT inom Italienska viner?

Det finns olika märkningar på Italienska viner, vi reder ut vad de betyder och hur du kan vägledas av dessa kvalitetsmärkningar!

När du plockar upp en flaska Italienskt vin är det troligt att du ser en märkning eller en etikett på flaskan. Här ska vi reda ut vad de olika märkningarna egentligen betyder och hur du kan vägledas tack vare dessa märkningar när du handlar vin!

 

Italienska vinlagar som togs fram för att garantera kvalitet, autenticitet och ursprung för vinerna reglerar strikt hur man får producera och hantera vin. De är liknande det system som finns i frankrike men såklart helt anpassat efter Italienska behov och förutsättningar.

 

Reglerna är till för att säkerställa att producenter inte kan fuska och för att Italienskt vin inte ska drabbas av skandaler och fusk vilket på sikt såklart skadar alla odlare.

DOCG labels

 

En egenskap som regleras är bland annat i vilken zon vinet odlas och regler skiljer sig i olika regioner. Man kontrollerar bland annat vilka druvor som får användas, alkoholhalt och hur länge vinet lagrats.

 

Certifieringen är indelad i tre kategorier med fallande krav på strikhet: DOCG, DOC och IGT.

 

DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita

När du ser den här etiketten på en flaska vin innebär det att producenten följt de striktaste reglerna som är möjligt att tillämpa för just den typen av vin. Vinet provades av en komitee som garanterar geografisk autenticitet och vinets kvalitet. Det finns tusentals viner som klarar denna stränga kvalitetskontroll men tittar du hos Systembolaget är det enbart ett fåtal som de tar in i nuläget. I regel är dessa viner av mycket hög kvalitet och går att lagra mycket länge.

DOCG

 

DOC - Denominazione di Origine Controllata

DOC-viner är mer vanliga än DOCG. Reglerna som styr kvalitet och autenticitet är fortfarande mycket strikta men de är lite mer generösa än för DOCG status. Exempelvis kan den geografiska zonen vara litet större eller reglerna kring vilka druvor som får användas kan vara lite (inte jättemycket) mindre strikta.

Även DOC-viner håller i regel mycket hög klass och går inte sällan att lagra länge med gott resultat.

DOC

 

IGT - Indicazione Geografica Tipica

Denna indelning skapades senare än DOC och DOCG för att låta vinodlare som inte kan möta alla krav i DOC och DOCG reglementena av någon anledning fortfarande få klassa sina viner och få dem erkända som stora och mycket bra viner av hög kvalitet.

IGT

 

Vino da Tavola - VdT

Vino da Tavola betyder just bordsvin. Rött vin som kan vara avsett för vardagligt, inte särskilt speciellt drickande. Kanske en enkel pasta med ett glas rött, ungefär. Men bakom benämningen kan det också dölja sig riktigt fina viner tack vare hur de olika certifieringsreglerna är uppbyggda!

Produktionen och processer för vinifiering regleras inte så hårt inom VdT-viner, de är mest fokuserade på att slutprodukten inte får vara farlig, giftig eller liknande. Förr i tiden förekom det nämligen att icke så nogaräknade producenter hälde lite allt möjligt i sina dåliga viner för att få upp syran eller liknande - typ tetra paks-viner. Inte gott nog att använda som vinäger i matlagning med andra ord.

Men det här är det förflutna som sagt och tack vare att Italien under en lång tid haft en framstående vinproduktion med hög och jämn kvalitet - kanske delvis tack vare att man införde regler och certifieringar - så kan ett VdT-vin idag vara av verkligt hög kvalitet. Man kanske helt enkelt valt bort att certifiera sig eller valt produktionsmetoder som inte är kompatibla med de (gamla) reglerna?

 

I just Italien har en liten revolution skett där man exempelvis odlar "super tuscan wines" och dessa använder då inte traditionella druvor för det området - ett super tuscan-vin kan alltså inte få DOCG-status även om det håller oerhört höga kvalitetskrav. Således kan exempelvis ett väldigt exklusivt vin "bara" vara IGT-klassat men ändå vara "bättre" än ett DOC-vin. Varför? Jo för att i Chianti-distriktet exempelvis så får du inte odla Cabernet eller Merlot eller blanda dessa med Sangiovese och få DOCG-status eftersom de ej är traditionella druvor. Enbart Sangiovese hade exempelvis varit "godkänt" för DOCG osv.

Dessutom; på samma sätt som andra märkningar och certifieringar bekostas av avgifter, exempelvis KRAV-märkningen här i Sverige, så innebär certifiering en kostnad för producenten. Massvis av odlare väljer att inte betala för certifieringen och kan helt enkelt bara kalla sitt rödvin för "rosso" (tex Rosso di Montalcino eller Rosso di Chianti osv).

Många (men såklart inte alla) av dessa vanliga "bordsviner" kan således hålla en oerhört hög kvalitet och kanske lätt skulle kvalificera sig för en DOCG-certifiering men producenten har helt enkelt valt bort det.

Det finns även många odlare som ägnar sig åt biodynamisk odling, inte beskär vinrankorna på traditionellt vis eller har andra egna så experiment och sätter sin touch på vinet och dessa är såklart ej heller certifierade eftersom de traditionella reglerna för certifiering ställer andra krav. Man kan därför omöjligt säga att ett "vanligt Rosso"-vin utan certifiering aldrig skulle kunna vara av hög kvalitet eller liknande, tvärt om måste man försöka förstå mer om vinet och hur producenten valt att jobba.

Bakom benämningen Bordsvin - vino da tavola - dvs vanligt och icke certifierat rödvin utan närmare specifikation kan det alltså dölja sig ett superexklusivt fint vin där odlaren haft bästa läget, välmående rankor med många år på nacken, bra regn och solförhållanden, de kanske jobbat superintensivt med att ta hand om och beskära rankorna och gjort ett perfekt vin i vinifiering och lagringsprocesserna.

Många super tuscan-viner i prisklasser om många tusentals kronor per flaska går under just benämningen bordsvin. Rött vin helt enkelt. Det finns ingen anledning för producenten att betala dyrt för en certifiering som ändå skulle säga att de ej kvalificerar för DOCG eller DOC eftersom de använder "fel" druvor osv.

 

Är du i områden som Travestere i Rom på en restaurang eller åker runt på vingårdar eller vinbarer i Italien kan du i regel alltid hitta några riktigt fina guldkorn som i vinlistan i princip går under benämningen "rödtjut". Fråga din vinkypare och våga prova och jämföra!

 

Exempel på "bordsviner" är Tignanello, en mycket erkänd producent som tillverkar viner i absolut toppklass. Antinori, som tillverkar Tignanello VdT är en respekterad Toskansk producent som gör superba röda viner men de använder Cabernet och kan därför inte få sina viner klassificerade som Chianti Classico (som hade förutsatt enbart Sangiovese). Deras nya årgångar som ej är lagrade kan vi de senaste åren faktiskt köpa till ett riktigt förmånligt pris via systembolaget här hemma tack vare att de handlar upp stora volymer. En flaska Tignanello brukar ligga mellan 525 - 600kr här hemma vilket är ett bra pris. När vinet lagrat och är drickfärdigt kan värdet vara mycket högre om det lagrats på rätt sätt.

 

 

 

Förslag på vinprovning:

Testa en lite finare Rosso di Montalcino och en lite enklare Brunello di Montalcino med DOC eller DOCG-märkning.

Det är samma druva Sangiovese (eller Sangiovese Grosso som även kallas Brunello) och samma distrikt, samma regn osv. Kanske skillnad på hur länge vinet lagrat på fat och på flaska innan försäljning men ofta är vinifieringsmetoderna lika eller väldigt snarlika.

Kanske är det dyrare "enkla" vinet utan certifiering "bättre" och "godare"?

 

Andra intressanta provningar kan vara att jämföra ett Italienskt vin med Cabernet och/eller Merlot och jämföra mot tex ett Franskt med samma druvor.

 

En tredje intressant provning med fokus på jämförelse kan vara en Chianti Classico (som måste odlas inom området Chianti) och ett super tuscan -vin från tex Corbucci eller andra producenter som visserligen ligger inom området (samma jordmån mer eller mindre, samma sol, regn osv) men som använder helt andra druvor. Efter att vi själva jämfört just Corbuccis viner med blandingar som Sangiovese, Merlot och Cabernet och ställt mot andra lokala Sangiovese-viner blir det väldigt tydligt att vinifiering också spelar en långt större roll än vad många kanske tror.

Prova själv och se vad dina smaklökar tycker bäst om. Kanske är det en DOCG Chianti idag men ett bordsvin imorgon?

Rosso di Montalcino Antinori

 

Relaterad läsning:

Montepulciano d'Abruzzo

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Italian_IGT_wines

List of Italian DOC wines

List of Italian DOCG wines

Barolo

Chianti Classico

Brunello di Montalcino

The Brunello Controversy

Amarone

Italian Red Wine 101

Appellation d'origine contrôlée - AOC

Table wine

Prosecco

Indicazione geografica tipica

Decanter: IGT and DOC divide Italian wine world

 

Vintips:

Poggio Nero Brunello di Montalcino

Col d'Orcias Brunello di Montalcino

 

Appellation d'origine contrôléeAppellation d'origine contrôlée

image