Enskede Vinhotell

'Livet är för kort för att dricka dåligt vin'

Grundrecept att utgå från för olika typer av mousse

Efter en mastig middag är det uppfriskande med en fräsch desert som tex en mousse. Detta grundrecept kan varieras med tex hallon, jordgubbar, mango, passionsfrukt, lime eller citron så länge du har ungefär samma volym av frukten.

En frisk och fräsch mousse är den perfekta avslutningen för en middag. Denna syrliga och friska mousse passar perfekt med ett gott desertvin som tex en härlig moscato eller sauternes!

 

 

Utgå från nedanstående grundrecept -det går snabbt och är enkelt och den står till sig bra i kylskåp i väntan på servering. Garnera med citronmeliis och pudra florsocker över eller varför inte bara sprinla lite passionsfrukt och limeskal över?

 

Grundrecept mousse som går att variera i oändlighet och inte kräver glassmaskin:

 

1st Lime (juice och saft så välj ekologiskt)

2st Mango (eller motsvarande mängd passionsfrukt eller annan frukt)

1dl ekologiskt rörsocker (även socker går att variera)

3dl ekologisk grädde eller motsvarande veganskt/laktosfritt alternativ

1st äggvita (för vegan: byt mot lite potatismjölsredd havremjölk eller vegansk ost)

 

Vispa upp äggvitan hårt.

Vista grädden separat.

Finfördela frukten, tex fint riven mango (ej skal) eller passionsfrukt. Moussen blir syrlig, föredrar du mer sötma kan du röra ihop lite florsocker och passionsfruktsjuice. Rör ned limeskal och limesaft, blanda ned sockret. Vänd försiktigt ihop alla ingredienser så det fortfarande är fluffigt och luftigt.

Förvara svalt till servering.

 

Garnera med en cantucci och avnjut med vinsanto om du är på det humöret.

 

Beroende på vad du serverar till, om du tex har färsk frukt vid sidan av så kan ovanstående proportioner räcka till allt från ca 4 personer till minst det dubbla. Avsluta med en vin santo eller limoncello eller varför inte bjuda in gästerna att laga deserten och avnjut vin santon medan ni slänger ihop alltsammans. 

Tillaggningstid: 5-10 minuter om du är stressad och disciplinerad men vi rekommenderar att du och gästerna tar er minst den tredubbla tiden och har trevligt undertiden ;)