Enskede Vinhotell

'Livet är för kort för att dricka dåligt vin'

Nyårsbubbel!

Tips för dig som ska välja bubblor inför nyårsafton. Champagne, Sekt, Prosecco eller Cava? Vad passar bäst till vad? Prisvärda bubbel som smakar mycket för pengarna.

Först och främst: Precis som med allt annat här i livet så är billigt ofta inte bra. För billigt. Men det går att hitta prisvärda alternativ för dig som är priskänslig.

På många platser i världen tillverkas mousserande vin, ofta med den så kallade champagne-metoden.

 

Lyxigast är självfallet en äkta Champagne. På nyårsafton är det för många en självklarhet med en god skumpa från det populära distriktet i frankrike.

För den priskänslige, varför inte öppna med en fin champagne som du låter kosta lite mer men hitta ett vitt vin till förrätten eller liknande. På tolvslaget kan ni gå tillbaks till Champagne men kanske ha ett annat vin till vickning och desert?

 

Är du ute i god tid och planerar nyårsmiddagen kan du alltid fråga systembolaget, de har i regel mycket goda kunskaper och hjälper gärna till.

En torr dryck som Champagne brut, en torr Prosecco är ofta lämplig till mat som är frisk och fräsch, så länge alkoholhalten är något högre och sötman låg i vinet kan även vinerna klara lite starkare smaker om du skulle vara inne på tex starka asiatiska smaker. Tänk på att låta gästerna fräscha upp smaklökarna innan nästa rätt dock, varför inte slänga ihop en liten Champagne-mousse eller bara frysa in lite Champagne i iskuber och bjuda gästerna på en uppfriskande skumpa-slush mellan rätterna?

 

För den som vill ha bubblor från andra platser i världen än Frankrike så vill vi gärna slå ett slag för de många andra fina och spännande drycker som finns att upptäcka!

Många känner till den spanska Cavan som dock ibland kan vara av ojämn kvalitet så det lönar sig att låta det kosta lite mer än de billigaste flaskorna som i regel mest är sura och tråkiga.

Den tyska sekten kan hålla minst lika god kvalitet i förhållande till pris som Champagne - om kanske inte till och med vara mer prisvärd pga att Champagne är ganska högt prissatt.

Likaså en Italiens prosecco (torr) eller spumante (kan även vara lite söt så läs på etiketterna innan du bestämmer dig) håller mycket hög kvalitet och är väldigt prisvärt. Du får i regel mycket smak för pengarna även här.

Turkarna är ett folk som länge jobbat med vin men som under mycket lång tid helt förbisetts men faktum är att de tillverkar en hel del vin av Champagne-typ, tyvärr kallar de det ofta för just Champagne vilket såklart inte är tillåtet - enbart vin från champagne i Frankrike får kallas så men bortsett från den immaterialrättsliga aspekten så håller en hel del turksikt vin (såväl vitt som rött och mousserande) en mycket hög kvalitet! Dock får du i nuläget importera själv då systembolaget inte tar in någonting i nuläget.

 

En liten intressant parentes om Turkiet som vinland (vi kommer återkomma till dem under våren här på vår vinblogg) är att de använder många äldre druvor som för de allra flesta är totalt okända idag så detta i sig är en intressant smakupplevelse. Självfallet görs även vin på de för oss vanliga druvorna som chardonnay osv.

 

Måste man då ha ett vin av Champagne-typ? Nä, såklart inte. Det finns många spritsiga och mousserande viner. En hel del intressant vitt och i systembolagets sortiment kan man botanisera en hel del. Har du tid på dig, kika på beställningssortimentet. Befinner du dig i Stockholmsområdet är det även alltid roligt att ta en titt på systembolaget Passagen.

 

Summa summarum: Nyårsafton blir festligare och lyxigare med äkta champagne. Alla som inte vill dricka årgångs Krüg rakt igenom kvällen kan dock "blanda upp" med andra drycker, det är även roligt att få jämförelsen, samma dryck som du inledde kvällen med på fastande mage kommer smaka annorlunda till maten eller efter en frisk desert osv. Våga gå utanför ramarna och varför inte anjuta tolvslaget med en spanjor istället för den traditionella fransosen?

 

 

 

Vinlagring - rolig tradition på nyår!

 

Lagra vin hos oss och avnjut varje nyår. Det blir roligt att se hur era viner utvecklar sig från år till år. Såväl rött som vitt. Gör gärna anteckningar så kan ni jämföra hur samma årgång förändras och förädlas hos oss - tänk på att boka uthämtning senast 12 på nyårsafton!

 

 

Riktlinjer för priser hos systembolaget:

Franskt: En lite bättre Champagne är svår att hitta för under tvåhundringen, helst mycket mer än så. Vi bortser såklart från årgångsbubbel nu (köp ett par flaskor extra och släng in hos oss på lagring för att få avnjuta ett godare vin i framtiden). Många skulle säga snarare från 400 och uppåt. Har du lite mer exklusiv smak kan du direkt dubbla även det.

 

Italienskt: De prosecco och spumante som systembolaget för ligger kring ungefär hundralappen, det finns inte så mycket mer att välja på och du kommer knappast upp i ens 200kr per flaska. Smaken kan dock upplevas dyrare än så, särskilt med rätt kombination av mat och dryck.

 

Spanskt: Cava hos systembolaget är även den ganska lågt prissatt. Fråga om råd. De billigaste är i regel inte goda och kan smaka både jäst och surt eller gud förbjude: för sött!

 

Tyskt: Sortimentet på sekt är ganska begränsat i Sverige. Tyvärr. Här krävs planering. 

 

Turkiskt: Du måste importera detta själv, hör med systembolaget - de hjälper dig. Här krävs mycket planering