Enskede Vinhotell

'Livet är för kort för att dricka dåligt vin'

https://www.systembolaget.se/Dryckeskunskap/Om-mat-och-dryck/Svamp-och-vin/

Vin och svamp kan vara minst lika svårt som vin och grönsaker.
Många upplever exempelvis att svamp- eller svampbaserade ingredienser (soja) tar fram andra och ibland icke önskvärda smaker.

 

 

Ett tips brukar vara att undvika mycket sträva röda viner (som tex barolo) i maträtter där svampen ska få en central roll. Ett strävt, tanninrikt vin kan nämligen ta fram "metalliska" bismaker från svampen (eller om det nu kanske snarare blir en reaktion i smaken från vinet rent tekniskt, hur som helst upplevs det inte bra av vissa personer). 

 

Eftersom alla har olika smakupplevelse kan det vara en god idé att försöka undvika de mest sträva vinerna till svamp, kanske ett mjukare italienskt eller franskt vin som en pinot noir / pinot nero eller ett bourgogne-vin? Blandningar med druvor som Merlot ger ett mer fruktigt och mjukt vin. 

 

Tycker du det blir blaskigt och vill ha ett lite mer mustigt och smakrikt vin och fortfarande inte ha ett vitt vin - varför inte prova en barbera? Försök tänka vilka viner och smakkombinationer som finns i de olika klassiska köken! Är det ett franskt-inspirerat recept? Fundera kring vilka viner och smaker som traditionellt brukar kombineras - ofta finns det en anledning att vissa kombinationer av ingredienser, mat och dryck blivit populära. 

Självklart kan det vara kul att gå utanför ramarna och experimentera men att utgå från beprövade kombinationer fungerar alltid. 

 

Väljer du rött är det i de allra flesta fallen så att fett och salt framhäver även vinets smaker. Har du en mycket syrlig och fettsnål rätt kan vinet lätt upplevas stramt och strävt, balansera syran med fett, salt och kanske till och med sötma från tex lök. En sås som får koka ihop på låg värme en längre tid och sköta sig själv med en slatt (minst ett glas) av vinet brukar hjälpa smakerna att gifta sig bättre.

 

Vi gav oss iväg till det eminenta systembolaget närmast oss på Enskede Vinhotell, nämligen Slakthusområdet som har flera väldigt kunniga personer i sin personal och de valde bland annat ut ett medoc-vin utan pinot men med mycket cabernet franc och främst merlot som låg runt rimliga 200 - 250kr. Detta vin lämpar sig även ypperligt för lagring. Det går utmärkt att hitta prisvärda, olagrade viner som går att matcha bra till svamp utan att välja vitt!

 

 

Lycka till på festen / bjudningen!