Enskede Vinhotell

'Livet är för kort för att dricka dåligt vin'

Matcha vin till jullunchen

Nu är det jul igen och då är det roligt att ta fram lite vällagrade godsaker och njuta av i gott sällskap.

Mycket av den traditionella julmaten liknar annan högtidsmat som påsk- och midsommar, dvs sill och annan fisk i olika former (lax, rökt, gravad osv) men även lutfisk. Det är olika syrliga smaker från inläggningar, sälta från rimmat/gravat/insaltat osv.

I många situationer är en god öl och eventuellt en snapps kanske mer traditionellt men det går såklart utmärkt att matcha vin.

 

Öppna med bubbel går alltid bra. Låt bubblorna tala för sig själva eller matcha mot något enkelt snacksigt som små-plock. Gärna något lite krunchigt och lätt salt för att få igång aptiten inför den första räten.

 

Torrt, friskt vitt, väl kylt vin passar utmärkt till lätta fiskrätter som kall varmrökt fisk. Den som vill experimentera lite mer och ta ut svängarna kan prova ett kylt lambrusco-vin som passar utmärkt till även fetare smaker såväl varmt som kallt och även lätta kötträtter.

 

Ett lätt, fruktigt rött vin som exempelvis beaujolais kan också vara värt att prova. Tänk på att inte låta vinet bli för varmt inne i julmyset!

 

Till varmrätter och huvudrätter fungerar ett kraftigt rött vin som exempelvis ett moget brunello-, barolo eller barbaresco-vin. Eller varför inte ha ett lite enklare dolcetto. Den som föredrar bordeaux och pinot noir kan naturligtvis plocka fram sitt vällagrade rödtjut av stilfull fransk modell men tänk på att kraftiga smaker (syra från inläggningar inte minst!) lätt tar överhanden och fördärvar vinupplevelsen. Kanske är det säkrast (för vinets skull) att ha ett annat vin till maten och ta fram den franska dyrgripen att njuta av mellan rätterna eller till lite ost efter huvudrätten istället.

 

 

Till lätta deserter som frisk mousse med frukt eller liknande kan du faktiskt njuta av ditt vällagrade riesling- eller grüner veltliner vin lika väl som en god moscato eller annat desertvin. Ett sött desertvin fungerar även med kraftfullare smaker och har du mycket sötma i efterrätten kanske det är roligare med ett dito vin eftersom ett vin utan så mycket sötma lätt kan framstå som för syrligt annars.

 

Vill du hämta eller lämna in vin under jul och nyår blir vi glada om du kan ha lite framförhållning så att vi kan passa in de tider som fungerar bäst för dig. Vi är anpassningsbara i regel men kommer hålla stängt jul och nyår, dessutom är det troligen extra mycket att göra dagarna innan så boka gärna redan nu så vet vi att vi med säkerhet kan passa in den tid som passar dig.

 

Varför inte ge bort ett presentkort på vinlagring i julklapp eller nyårspresent? Läs mer på vår förstasida om hur du bokar ett presentkort att ge bort.

 

Har du fått ett presentkort i julklapp eller nyårsgåva är du varmt välkommen att kontakta oss via webbsidan eller telefon så bokar vi en tid för inlämning av ditt vin - varmt välkommen som kund och vinlagrare, vi tror och hoppas att du kommer få mycket glädje av att njuta av gott vällagrat vin som långsamt fått mogna i våra temperaturkontrollerade miljöer med precis rätt luftfuktighet. Glöm inte att ta med ID-handling när du ska komma och lämna in vinerna.

 

God Jul önskar vi på Enskede Vinhotell!