Enskede Vinhotell

'Livet är för kort för att dricka dåligt vin'

Vitaminbombade Älgfärsbiffar

Perfekt lunch en höstdag eller torsdagsmiddag. Färsbiffarna är packade med nyttigheter så du bättre står emot höstförkylningarna!

Vi utgår från ett kilo älgfärs men du kan såklart ta egentligen vilken färs som helst men gärna vilt som är mager. Tar du nöt eller blandfärs måste du dra ned rejält på fettet i receptet nedan.

 

Du behöver:

1kg älgfärs, är den fryst, tina långsamt i kylskåp i 1-2 dagar!

1tsk Vegeta

1msk Oregano

1msk Lökpulver

1msk Paprikapulver

1 stor bananshalottenlök

1-2msk Olivolja

Rapsolja att steka i

1tsk Sesamfrön

1tsk Vallmofrön

Svartpeppar

3st Ägg

2msk Polentamjöl eller liknande majsmjöl (ej maizena)

1tsk Japansk soja

Stekpanna med lock

1tsk Chilipulver eller liknande (torkad, mald chili, chipotle eller liknande)

2-3msk Kalvfond

 

Notera att vi använder kalvfonden, sojan och vegetan som salt så inget annat salt behövs.

 

Börja med att blanda älgfärs, ägg, majsmjöl, lökpulver och vallmofrön ordentligt i en bunke. När det är ordentligt blandat, blanda i den hackade löken och de övriga kryddorna och drippa på olivoljan och blanda runt. Tricket är att låta majsmjölet och de torkade kryddorna suga upp vätskan och binda ihop allt till en härlig smet.

 

Starta stekpannan med rikligt med rapsolja. Täck ca hälften av pannans yta med biffar, kanske 2-3st stora biffar ungefär och på med locket så de ångkokas. Sänk värmen till 4/12 så du inte mördar alla vitaminer utan laga länge på låg värme. Biffarna ska vara saftiga men genomstekta. Eventuellt kan du drippa på olja och soja ovanpå biffarna innan du sätter på locket igen när du vänt dem.

 

Medan du långsamt ångkok-steker biffarna kan du laga till en fräsch sallad med dressing bestående av vegeta, olivolja och saften från 1 hel pressad citron. Släng gärna med några avokados, cocktailtomat och varför inte morot också för att få en lite roliga sallad till biffarna.

 

Tack vare att du tillagar på låg värme så bryts inte alla mineraler och vitaminer i fröna och löken ned. Ägg innehåller väldigt mycket B-vitamin (folat / folsyra) och älgfärsen är väldigt nyttig i sig och innehåller massor av mineraler. Lök, som är väldigt C-vitaminrik binds ihop bra av ägg och majsmjöl men det är bättre ju mer finhackad den är eller varför inte riven!

Vallmofrö som är packat med bland annat kalcium kan gärna ligga och laka ur i smeten så det gör inget om du förbereder smeten för pannbiffarna i förväg, undvik bara att förvara för varmt innan du stekt dem!

 

Vintips: magert kött och fräsch sallad (särskilt med citronjuice i dressingen) fungerar lika bra med ett lätt rött vin som ett friskt vitt vin, kanske ännu bättre med vitt faktiskt. Plocka fram en vällagrad Riesling eller Grüner veltliner och njut.

  • Ägg: Folsyra (folat / B12), E-vitamin, D-vitamin, Fosfor, Zink, Selen.
  • Sesamfrö: E-vitamin, Järn, Kalcium.
  • Vallmofrö: Magnesium, Zink.
  • Lök: C-vitamin.
  • Oregano: bra mot inflammation, Kalcium, Zink, Koppar, Järn, Kalium.
  • Paprikapulver: C-vitamin, Antioxidanter.
  • Olivolja: Antioxidanter, C-vitamin.
  • Chilipulver: A-vitamin, Kalcium, Vitamin B6, Järn, Magnesium.