Enskede Vinhotell

'Livet är för kort för att dricka dåligt vin'

Amerikansk Pinot Noir från Central Coast allt mer trendigt

Calera är en av många intressanta viner från USA och som den senaste tiden blivit allt mer trendigt. Men är det gott? Är det bra att lagra?

Amerikanerna gör massvis av utmärkt vin, som många känner till. Visserligen sett till deras mer "klassiska" viner så är det helt klart en annan stil än såväl nya världen som gamla världen-viner. Kanske beror det på jordmånen.

För många år sedan var det mest de traditionella druvorna och vinerna som togs fram från de vinstockar som de Italienska immigranterna tog med sig, tex Primitivo / Zinfandel eller Chardonnay.

 

Om vi bortser från supertrendiga östkustviner så är Pinot Noir, som Caleran eller deras Chardonnay viner som blivit lite nästan lite kult i vissa kretsar. De är välbalanserade och har bra betyg på sajter som cellartracker. Flera olika sommelierer här hemma har tipsat oss om dessa viner så nu är det på tiden att vi tar en liten titt på fler amerikanska viner här på vinbloggen.

 

Värt att notera är att FDA i Amerika ställer andra krav för producenter än Europa. Lagar och regler för vinframställning men även kring konkurrens och konkurrenshämmande ser totalt annorlunda ut. Detta erfarade vi bland annat när vi på en thanksgivingbjudning jämförde en Amerikansk och en Italiens Zinfandel - båda var fina men den Italienska var renodlad, typisk Italiensk stolthet men även benhårda regler som bland annat förbjuder "jox" i vinet. Amerikanaren däremot - och som var det vin som de flesta runt bordet uppskattade mest - innehöll dock en hel del överraskningar, många ingredienser måste (eller får) inte deklareras men bland dem som de var tvugna att deklarera på innehållsdeklarationen så fanns ÄGG med. Ett vin ska självklart inte innehålla ägg. Eller ska det få göra det? Var går gränsen för när det upphör vara vin?

 

Summa summarum: den amerikanska vinkulturen är unik och annorlunda från den Europeiska på många olika sätt.

 

Caleran, i detta fall har vi kikat på 2013 års årgång och deras lite enklare Pinot Noir, är ett intressant vin och det lämpar sig mycket väl för lagring. 

Det finns två snarlika viner, värt att notera - först tittar vi på det enklare vinet Calera Pinot Noir Central Coast 2013:

På Cellartracker har det just nu ett betyg omkring 87.7 vilket på sätt och vis är ett relativt lågt betyg för ett mycket bra och välbalanserat vin. Om detta beror på att de som provat vinet helt enkelt inte tycker det är moget ännu eller om det beror på andra anledningar kan diskutteras men läser man recenssioner på vinet så ser man tydligt att de lite mer professionella provarna ger vinet ett högt betyg, ibland så högt som 91 så det går att fundera kring vad som drar ned betyget just nu. Med tanke på att vinet kan/bör lagras till ca 2019 är det dock tänkbart att vinet behöver utvecklas mer för att uppnå sin potential.

Det är en Pinot så föredrar du normalt mer robusta viner får du vara beredd på att det är ett helt annat typ av vin, såklart, Men det är en fin Pinot och med rätt mat fungerar det ypperligt. Vidga din vinreportoir och lägg till några flaskor!

 

Deras andra vin, märkligt nog namngivet: Calera Pinot Noir Central Coast 2013 är ett något dyrare vin och håller mycket högre kvalitet. Detta ser man även på Cellar Tracker där vinet just nu ligger på 92 poäng. Vinet lämpar sig mycket väl att lagra och vi rekommenderar verkligen att köpa detta unga vin nu från systembolaget och hålla på det minst fem år.

 

Vinet har nummer 87282 på systembolaget. Vi har inte testat deras Chardonnay men enligt uppgift bör det hålla en mycket hög kvalitet.

 

 

Är du ny på Amerikanskt vin rekommenderas att du tar en närmare titt på vin från i första hand Napa Valley och Sonoma Hills. Från östkusten i USA finns också väldigt mycket intressanta viner och dessa kommer allt mer. Har du exempelvis vägarna förbi vinbaren Corvina i Gamla Stan i Stockholm kan du prova flera intressanta viner från bland annat norra New York och Washington som håller mycket hög kvalitet (som det mesta på Corvina för övrigt).

 

Vi kommer ta en mer djupgående titt på Amerikanska viner senare under året.