Enskede Vinhotell

'Livet är för kort för att dricka dåligt vin'

Många frågar oss vad vi tycker om vinmonopolet

Många vet inte vad de ska tycka om monopolet i Sverige och frågar om vår åsikt, här reder vi ut begreppen

Vi skriver ibland om vårt "älskade vinmonopol" och liknande formuleringar och många antar - helt felaktigt - att vi skriver så med glimten i ögat. Nej, vi tycker väldigt mycket om systembolaget. Du får såklart tycka precis vad du vill. Vi anser att Systembolaget, kanske delvis tack vare "rädsla" att bli av med monopolet, håller en oerhört hög service- och kvalitetsnivå. Mycket bättre än de flesta vinbutiker vi hört talas om ute i världen.

Dessutom är priserna riktigt bra - till och med med vår faktiskt väldigt höga alkoholskatt och moms men sortiment, kunskap (det formligen kryllar av oerhört kompetenta sommerlierer som du kan fråga, via telefon, på plats i en butik, via sociala medier eller via deras websida och/eller e-post - många av dessa är dessutom tillgängliga för snabbt svar även på tider då många andra vinbutiker hade hållit stängt).

 

Denna helhetsbild - bra sortiment, bra pris, bra service bättrade de på ytterligare när de började erbjuda hemkörning. Systembolagets "nya" websida (nåja, det var ett tag sedan den lanserades men den är mycket bra och innehåller det mesta - missa inte "mina sidor" som är en fantastiskt bra service!) har dessutom ett flertal bra funktioner, det är lätt att hitta och du kan beställa vin som plockas ihop och skickas till vilket systembolagsombud du vill så att du kan hämta ut varorna när det passar dig.

 

Få vinbutiker kan skryta med liknande service, effektivitet och kostnadsbild.

 

Dessutom - och detta är en oerhört fördel för dig som samlar på vin eller är vinentusiast - så kan du praktiskt taget importera vin från vilken vingård som helst i världen med hjälp av systembolaget. Systemet har visserligen monopol på försäljningen men de hjälper dig gärna att importera det vin du vill ha åt dig. De ser till att alla försäkringar finns på plats om något skulle gå snett, de ser till att du får rätt pris - ett bra pris i regel och antagligen bättre än du kunnat förhandla dig till själv utan att åka ned på plats och dessutom betalar de alla avgifter, tull, alkoholskatt mm.

Du behöver bara luta dig tillbaka och vänta på att de ska skicka ett sms för att meddela att din beställning finns att hämta ut på den av deras butiker du föredrar.

Faktiskt riktigt jälva bra rent ut sagt.

 

Tycker du inte om monopolet så står det dig fritt att starta din egen vinimportverksamhet eller att gå via någon av de olika importörer som finns och som kan hjälpa dig att köpa just deras viner via systembolaget så det är egentligen inte fråga om att din frihet eller möjlighet att välja fritt har inskränkts, den har kanske begränsats på så vis att du inte kan göra helt som du vill själv utan att behöva fylla i en enda blankett osv men med den service som bolaget erbjuder så är det i praktiken faktiskt enklare att exempelvis importera vin i Sverige än i många andra länder - inte minst tullfrågan och riskerna att någonting ska skadas kan det vara väldigt skönt att slippa behöva bry sig om som enskild privatperson.

 

Och som sagt, är du inte en enskild privatperson utan handlar med större volymer, samlar osv så finns det faktiskt redan alternativa vägar att gå (som att strarta sin egen vinimport) - det tycker vi att du ska undersöka, ta gärna hjälp av skatteverket som faktiskt även de är riktigt hjälpsamma och kan visa dig hur du kommer vidare.

 

Därefter är du självfallet välkommen att höra av dig till oss för lagring - och såklart dina vintips!