Enskede Vinhotell

'Livet är för kort för att dricka dåligt vin'

Tips inför kräftskivan

Vår tradition påbjuder att man dricker öl och snapps vid kräftskivor men faktum är att det finns massvis av andra goda alternativ. Vi tipsar om aktiviteter på kräftskivan och om gott majsbröd, en tradition lånad från vår granne i västs annorlunda sätt att ha kräftfest!

Öl och snapps i all ära, och det finns lika mycket ära, kunskaper, upplevelser och tradition däri som i goda viner - inget snack om den saken - men blir det inte lite tjatigt med en lager och en snaps? Varför inte dricka några riktigt goda viner som passar perfekt till kräftorna och dess tillbehör?

Många torra vita och smakrika viner som Pinot Grigio, Arneis, en rhendals- eller österrikisk Riesling eller kanske en Sancerre passar utmärkt till kräftor. Likaså en hel del mouserande som Prosecco, Sekt eller Champagne. Varför inte hälsa gästerna välkomna med en fräsch Spumante från Asti istället för den sedvanliga vinbålen?

Vill man hålla alkoholnivån nere, vilket många vill med tanke på att det även kan bli en och annan snaps, så kan man välja ett alkoholsvagare vin eller varför inte välja bort all eller många snapsar och istället dricka något godare vin, då kommer dessutom smakerna fram bättre.

 

 

Tips på aktiviteter på kräftskivan

När gästerna anländer och vill lägga sina kräftor på upptining och drycker på nedkylning kan man dela ut glas med olika markörer, tex ett band, en lapp eller en dekal som klistras på och som underlättar för gästerna att hålla reda på sina glas. När gästerna hälsats välkomna med en god prosecco eller varför inte en spumante så kan ni gå en tipsrunda med kräfttema!

Detta är ofta uppskattat och nedan är några förslag på ämnesområden som ni kan skriva frågor kring:

 - Förbudstiden i Sverige, motboken och lagar kring alkoholförsäljning. Vilket år förbjöds rusdryckerna första gången i Sverige? När hölls folkomröstningen och vem var det som sade att kräftorna kräfva dessa drycker? För vinnördarna kan man givetvis även ha en mer fördjupad frågesport kring maten och drycken, viner rent generellt som olika druvor, regioner och årgångar osv.

 

 - Femkamp är en annan populär aktivitet att inleda med. Särskilt om inte alla gästerna känner varandra så är detta ett bra sätt för alla att få möta varandra och skapa samtalsämnen att tala vidare om senare under kvällen och natten. Tips på grenar i femkampen är: pilkastning, luftpistolskytte, slå i en spik i en bräda på korttast tid, potatisstafett, kasta bollar i en hink/varpa eller liknande.

 

 - Vickning och eventuella efterrätter kan vara skönt att förbereda i förväg, är det bra väder - varför inte ha grillning till vickning, då blir man även varm i den kyliga augustinatten!

 

 - Bjuder ni på bål kan det vara en god idé att göra denna god och läskande men alkoholsvag så att inte festen tar allt för mycket fart för tidigt på kvällen. Välkomstdrinken räcker ofta gott och väl för att hjälpa festdeltagarna att bekanta sig med varandra och få trevligt. Här har även Systembolaget ett mycket stort utbud av såväl utmärkta alkoholfria öler, viner men även andra drycker. Missa tex inte deras faktiskt mycket goda alkoholsvaga cider från normandie eller andra drycker som san bitter mfl som även går utmärkt att använda i drinkar.

 

 - Sånger och sånghäften behövs såklart och en bra spotifylista med kräftrelaterad musik är också skoj. Se tex vår lista på Spotify som innehåller många av de populära klassiska visorna och sångerna samt en hel del nubbevisor.

 

Solgult majsbröd

Västerbottenpaj i all ära men varför inte bjuda på ett klassiskt Corn Bread från vår granne i väst som ju som bekant också har en krafttradition - om än totalt annorlunda mot vår egen. Nedan finner du ett recept som du enkelt slänger ihop inför kräftpartajet:50 g smör
1 ägg
½ dl strösocker
3 dl mjölk, gärna ekologisk lantmjölk
3 ½ dl ekologiskt vetemjöl
2 ½ dl ekologiskt majsmjöl
½ dl maizena
1 tsk bakpulver
20 g smält smör

 

Gör så här:

Förvärm en bakplåt i ugnen vid 175 grader. Blanda mjöl och majsmjöl, socker och bakpulver. Värm mjölken tills den är ljummen och rör ner smör och ägg. Häll mjölkblandningen i mjölblandningen, blanda väl. Smöra bakplåten och häll i smeten, fördela jämt. Grädda brödet i 175 grader i ugnen ca 25 minuter, ta sedan ut plåten och pensla ytan med smält smör. Sätt in plåten igen och grädda brödet ytterligare 15 minuter tills brödet är fast. Skär brödet i fyrkantiga bitar och servera dem varma.

 

 

 

Vill du lagra ett gott vin inför kommande kräftskivor så rekommenderar vi:

 - Tyska Rieslingar från tex rhendalen.

 - Österrikisk Riesling eller Grüner Veltliner.

 - Champagne eller varför inte Prosecco, te Rotari Brut som har en riktigt prisvärd årgångs cuvée, även tysk Sekt går utmärkt att lagra.

 - Röda viner går såklart också att servera på en kräftskiva, ta fram en ostbricka eller en charkbricka eller varför inte bryta av med en kötträtt eller grillning till vickningen och servera rött.

 

Trevlig kräftskiva!