Enskede Vinhotell

'Livet är för kort för att dricka dåligt vin'

Vilka röda viner går att lagra?

Tips på hur du enkelt kan välja ett bra rödvin att lagra

Vilka viner passar att lagras?

De viner som klarar lagring, bör innehålla någon form av "konserveringsmedel".

Röda viner är enklast att börja med när man ska prova på att lagra vin.

Ett säkert kort är fylliga och tanninrika (sträva) viner, dessa går i regel utmärkt att lagra. Tanninerna, som kommer från skalet i druvan och från ekfaten då nya ekfat används, rundas med tiden av och du får ett mjukare vin.

Du bör välja ett vin av lite bättre kvalitet, tittar du exempelvis på vårt svenska Systembolagets sortiment så har du ett stort antal mycket prisvärda och fina viner även i de lägre prisklasserna. Vi tipsar om flera här på vår sida, ett annat säkert kort är att söka på "kan lagras" eller helt enkelt fråga Systembolagets mycket kunniga personal. Mycket fler viner än de som är markerade som "kan lagras" hos Systembolaget går dock bra att lagra, om vi uppfattat deras märkning korrekt så menar de ungefär så här: "Ett vin som är markerat som 'kan lagras' vågar de stå för att det garanterat går bra att lagra", detta innebär dock absolut inte att alla andra viner i deras sortiment är till för att konsumeras omedelbart. Det går att botanisera och hitta massvis av guldkorn i alla prisklasser och om du frågar deras personal så kan de säkert ge dig flera tips. Vi kommer såklart även att komma med fler tips här på enskede vinhotell!

 

Om du väljer ett vin i de lite lägre prisklasserna så finns det en stor sannolikhet att vinet kanske inte bör lagras under en mycket lång tid utan kanske snarare en 1-5 år. Efter ca tre år brukar det vara en ganska bra tumregel att prova den första flaskan för att se hur vinet utvecklas. Prova gärna igen efter ca ett halvår till ett år. Lite enklare Chianti-viner, Riojor kan vara som bäst med runt ca 3-5 år års lagring.

 

Ett lite exklusivare vin kan dock må bra att ännu mer åldrande. Att låta en lite bättre Chianti Classico, Barbaresco, Barolo eller Bourgogne  ligga i 5-10 år kan vara en fantastisk smakupplevelse.

Värt att tänka på är dock att, om möjligt, försöka få tag på minst tre flaskor av de viner du tänkt lagra, så du kan prova en flaska och ändå ha minst två kvar att prova vid ett senare tillfälle för att se hur vinet utvecklas. Många viner för under 1000kr på Systembolaget går utmärkt att lagra, varför inte beställa en låda om sex av en årgång och komplettera med sex flaskor av en annan årgång lite senare? Då kan du ha en provning, middag eller annan sammankomst där ni jämför de båda årgångarna.

Ett annat tips är att ta två snarlika viner, tex gjorda på samma druva och med samma metod och från samma region. Det är intressant att jämföra de båda och se hur lika eller olika de två vingårdarnas produkt är trots att eller tack vare att jordmånen är i stort den samma, väderstreck, höjd osv kan påverka vinet.

 

Tips: hämtar du ut ett par viner från din lagring hos oss kan du passa på att ta med dig något nytt vin att lagra i samma fack hos oss, du kan då utnyttja de lagringsplatser du abonnerar på och hela tiden ha nya godsaker att se fram emot!