Enskede Vinhotell

'Livet är för kort för att dricka dåligt vin'

Brolio

Det Toscanska vinet Brolio är ett mycket prisvärt Chianti Classico och passar tex dig som vill prova att lagra vin

Brolio (nr 2705 hos systembolaget) är ett mycket prisvärt vin som lämpar sig väl att lagra.

 

Denna gång tipsar vi om vinet Brolio från Barone Ricasoli, Toscana, Italien.

Detta är ett av de många fynd som går att få tag på hos Systembolaget. En klassik Chianti med stramt utförande och mycket kropp. Ekfat.

Systembolaget har i många år tagit in viner från Barone Ricasoli och de har ett par andra, både dyrare och ännu billigare, i sitt sortiment. De är alla mer eller mindre bra och går att lagra. Tack vare att vinet, som i skrivande stund och sedan flera år faktiskt, har en prislapp på ynka 115kr (vinet smakar bättre än många viner som kostar det dubbla) så är det ett riktigt lagrings-fynd.

Redan efter en kort tids lagring börjar smakerna utvecklas. Ge vinet en sisådär 3 år, kanske lite mer, så lovar vi att du kommer att få smaka ett vin som är riktigt fint.

 

Vinet är en äkta Chianti Classico (med tuppen på etiketten) och är gjort på 100% Sangiovese. Det är ett relativt lättdrucket vin som ändå är kraftfullt och har mycket kropp och karaktär. Det klarar av en hel del smaker i kötträtter av tex vilt och lamm.

 

I skrivande stund är det årgång 2011 som gäller hos Systembolaget, äldre årgångar går ej längre att få tag på. Varför inte köpa en låda när ändå prislappen är så låg, det kommer garanterat "löna" sig på lång sikt då vi har flera egna erfarenheter att låta denna lilla pärla ligga till sig i några år.

Om du har spenderarbyxorna på dig, varför inte även passa på att beställa en låda av "storebrorsan", Castello di Brolio som ligger på det facila priset av 349kr per flaska (årgång 2008) och förväntas vara värd nästan det dubbla om en 2-3 år, dvs samma sak här: ge det gärna minst tre års lagring så kommer det utvecklas till ett fantastiskt vin.

 

Glöm bara inte att ringa och bjuda över oss på vinprovning om tre år och tacka för tipset ;-)

image

  • Producent: Barone Ricasoli
  • Region: Toscana
  • Distrikt: Chianti
  • Typ: Chianti Classico DOCG
  • Druva: Sangiovese
  • Årgång: 2010
  • Genomsnittligt betyg just nu: 87.7 / 100
  • Drick mellan: 2013 - 2016
  • Vårt omdöme: Ett mycket fint och välbalanserat, oerhört mycket vin för pengarna.